UUTISIA ALVISTA

4.5. Alvin oma lehti Generaattori on juuri ilmestynyt Laturiin! Se pitää sisällään Alvin asiakkaiden runoja, kertomuksia, kuvataidetta ja valokuvia. Lehdessä esitellään Alvin kuvataidekilpailun tulokset. Mikäli haluat, että postitamme sinulle lehden, pyydä osoitteesta leena.honkavaara@alvi.fi. Ja ei kun lukemaan!

VERTAISOHJAAJAKOULUTUS LATURISSA 3.3.2021 alkaen

Laturin järjestämä suosittu vertaisohjaajakoulutus on täällä taas! Keskiviikkoisin tapahtuva koulutus alkaa 3.3.2021. Kokoontumiskertoja on yhteensä kahdeksan, aina kello 12-15. Mikäli korona estää fyysiset tapaamiset, koulutus käydään verkossa. Siksi edellytämme, että sinulla on Facebook-tili ja sähköposti tai pystyt ne perustamaan.

Fyysiseen ryhmään otetaan seitsemän henkilöä tämänhetkisten kokoontumisrajoitusten mukaisesti. Vertaiskoulutuksen jälkeen voit vetää omaa vertaisryhmää ja sinulla on työkaluja vertaisten kohtaamiseen. Koulutuksen aikana kirjoitetaan oma kuntoutumistarina, suunnitellaan oma ryhmä ja sen sisältö. Koulutuksen jälkeen voit opiskella kokemusasiantuntijaksi, saat tästä lisätietoa ryhmän aikana.

Ryhmään ovat tervetulleet kaikki, jotka haluavat tehdä työtä vertaisten auttamiseksi. Motivaatio ryhtyä uuteen ja pitkäjänteisyys ovat tärkeitä. Periaatteessa poissa voi olla vain kerran. Koulutus järjestetään Laturin tiloissa Mechelininkatu 11, mutta mukaan saa tulla mitä kautta tahansa, tämä koulutus ei ole vain laturilaisille. Mikäli emme tunne sinua, voit tulla etukäteen käväisemään ja tutustumaan. Ryhmää vetävät Tanja Talaskivi ja Leena Honkavaara. Ilmoittaudu mukaan ja lisätietoja leena.honkavaara@alvi.fi.

Laturin ja Francan asiakkailla on nyt mahdollisuus osallistua uuteen kirjoitusryhmään. Fyysisesti ryhmä on Laturissa, mutta siihen voi osallistua myös sähköpostitse. Lue lisää alta ja tervetuloa! Ryhmässä on tilaa, voi tulla uutena mukaan. Ilmoittautumisohje alla. (26.1.2021)

Vuoden 2020 joulukalenteri piileksii täällä

ALVIN JOULUKALENTERI 18/24. Herkkua on täällä monenlaista! Joulun herkkuvalikoima on pitkälle pysynyt samana, torttuja ja piparia. Suklaakonvehteja. Mutta aina voi kokeilla uusia juttuja. Italialaiset macaronit muistuttavat pieniä hampurilaisia ja ovat äkkimakeita, aivan ihania. Torttusulkeisten jälkeen voi maistua vaikka marenki. Silmät kiinni ja rouskaisu!

Mikael, Laturin suojelusenkeli.

ALVIN JOULUKALENTERI 17/24. Kuvan tyyppi ei ole Itämaan tietäjä, vaan Alvin oma suojelusenkeli Mikael, joka pitää majaa Laturissa ja suojelee kaikkia kävijöitä voimallisesti. Mikaelin on rakentanut vapaaehtoisemme Anneli, joka taannoin veti kaksi enkelityöpajaa Laturissa. Ensi vuoden puolellakin voidaan enkeleitä rakennella, tai vaikkapa kevätkeijuja. (Mikäli olet kiinnostunut, ota yhteyttä leena.honkavaara@alvi.fi.) Ajatus omasta suojelusenkelistä on kaunis, ja me ihmisetkin voimme olla toistemme enkeleitä, kaikkine puutteinemme. Joinain hetkinä osaa kohdata toisen, sanoa hyvää tekeviä sanoja, taputtaa olkapäälle (turvavälin kera). On myös hetkiä, jolloin ei osaa, mutta siitä voi ottaa opikseen. Se tässä ihmisyydessä on parasta. Kasvu.

ALVIN JOULUKALENTERI 16/24. Tämä vanhempi enkelipariskunta asuu Leenan luona. Yhtenä joulukuisena lauantaina ainakin kymmenen vuotta sitten ne lehahtivat laukkuun porvoolaisessa pikkuisessa käsityömyymälässä. Paperimassaa, höyheniä, ei sen kummempaa. Mutta niiden eloisuus, iloisuus ja kiintymys toisiinsa. Ei toista ilman toista. Aidossa ystävyydessä ja vertaisuudessa ei aina tarvitse puhuakaan. Ystävyyttä on paljon liikkeellä Laturissa. Eikä pelkästään joulun aikaan. Oikeastaan sitä on tarjolla jokikinen ilta.

ALVIN JOULUKALENTERI 15/24. Tämä mahtava valoeläin juoksee pitkin Espaa aina hämärissä. Luonto on tärkeää, jopa kaupungissa. Kaupunkilaisilla pitää olla luonto-olohuoneita, ikkunoita rauhoittumiseen. Jos oikein paljon yhdessä toivomme, sataa jouluaattona pieni lumikerros, johon omat kengänjäljet piirtyvät hetkeksi. Minä kävelin tästä, valkoisen ympäröimänä, puhtaassa ja raikkaassa ilmassa. Kuva: Tanja Talaskivi.

ALVIN PULINAT MAANANTAINA 14.12.2020. Saas nähdä, tuleeko uusia koronarajoituksia vielä ennen joulua. Vai mennäänkö näillä. Aina pukkaa uusia tiedotustilaisuuksia päivänä x kello x. Oma elämä muistuttaa jo osittaista karanteenia. Työssä käyn, osan päivistä teen etänä. Ostin kaikki jouluostokset verkkokaupoista, ettei tarvitse mennä ostoskeskuksiin. Käyn vain ruokakaupassa ja apteekissa. Tapaan ystäviä ulkoilmassa. Eniten kirpaisee se, ettei pääse museoihin, teatteriin, elokuviin, konsertteihin. Ne eivät ole turhakkeita, vaan osa elämää. Saan niistä valtavasti piristystä ja mietittävää. Mitä sinä tekisit nyt, jos koronaa ei olisi ollenkaan? No, vielä sen kivan aika tulee, uskotaan siihen!
ALVIN JOULUKALENTERI 14/24. “Siipi enkelin on / suojas voittamaton / senpä turvin sä saat / nähdä untesi maat.” Valokuvan ottaneen Tanjan mielestä kauneinta tässä enkelissä on siipi. Kauneinta, mielenkiintoisinta, valoisinta ja persoonallisinta. Siksi kuvassa on tarkennettu siipeen. Osa ihmisistä uskoo enkeleihin, ja he saavat uskoa. Osan mielestä enkelit ovat ihan puppua, niin on lupa ajatella. Ihmisellä on joka tapauksessa kaipuu hyvään, kauniiseen, täydelliseen. Pyhän kosketukseen, turvaan, suojeluun. Kuvan enkeli on hyvin herkkä, jopa hauras, helposti rikkoontuva. Mutta siipi näyttää ponnekkaalta. Tomeralta suorastaan. Mukavaa päivää sinulle!
ALVIN JOULUKALENTERI 13/24. Laturissa töissä oleminen on antoisaa ihmisten ansiosta. Ilta saattaa alkaa kalpeilla sanoilla “on huono olla”, mutta loppuillasta posket rusottavat ja silmät ovat iloiset. Toinen vaipuu ajatuksiinsa, mutta hyvän kauden ja vuodenajan tultua jaksaa olla sosiaalinen ja antaa itsestään muillekin. Ihmiset ovat parasta työssä ja pienetkin asiat tuovat iloa. Niin että sydämeni oikein pomppaa riemusta. Tällä Tanjan kuvaamalla kynttilällä näyttäisi olevan kolme sydäntä ja liekkiä. Kaunis, kuvassa tumma ympäristö vartioi pieniä liekkejä. Yhdessä liekit ovat vahvempia. Mukavaa iltaa!

ALVIN JOULUKALENTERI 12/24. Milloin on aika pystyttää joulukuusi ja koristella se? Ensimmäisenä adventtina, minä tahansa joulukuun alun päivänä, aatonaattona vai jouluaattoaamuna? Meidän kuusi laitettiin joulukuun alussa. Olen koristeita ostanut joka vuosi joulun jälkeen alesta. Mielettömän ihania palloja pilkkahintaan. Mukavaa lauantaita, kuusella tai ilman.

ALVIN JOULUKALENTERI 11/24. Jouluenkelin tarina. Poikani ollessa vauva ja päiväkoti-ikäinen, pientä perhettämme autteli usein Irma-täti. Irma on miehen enon avovaimo, eli ei siis periaatteessa ihan sukulainenkaan – puuhakas eläkeläistäti kuitenkin. Minulla oli erittäin vaikea synnytyksen jälkeinen masennus. Irma auttoi joskus viemällä lapsen lääkäriin korvatulehduksen takia, joskus sain käydä rauhassa asioilla ja sillä aikaa Irma oli valmistanut höyryävää makaronilaatikkoa ja mopannut likaiset lattiat. Piirakat Irma paistoi ja joulupiparit leipoi. Muistan, että Irmalle sai puhua rauhassa ja hän oli siinä läsnä, kuunteli. Irmoja on vain yksi tässä maailmankaikkeudessa! Näin Irman keraamisen enkelin hyllyllä hänen kodissaan ja ihastelin. Enkeli näytti laulavan kirkkaasti. Kun Irma tuli kylään ennen joulua, hän oli käärinyt oman enkelinsä pakettiin ja antoi sen minulle. Tarvitsin ehkä sillä hetkellä suojelusenkeliä enemmän kuin hän. Kiitos Irma.

ALVIN JOULUKALENTERI 10/24.

Tänään julkaisemme joulukalenterissa reseptin ANNELIN UUNIVOILEIVÄT, joita Anneli-vapaaehtoisemme meille kokkaa apulaistensa kanssa lähes joka keskiviikko. Nyt voit kokeilla tehdä leivät itse.

Valitse leiväksi täysjyväpaahtoleipää tai ruispaahtoleipää, niin annos hellii vatsaasi.

Annelin bravuuri on tomaattikastike:

1-2 purkkia salsakastiketta, esim. medium

1-2 tuubia tomaattipyrettä inkivääritahnaa (maista, onko sitä soosissa sitä riittävästi – makuasia)

jalapenoja, muussaa tehosekoittimessa ja laita tomaattikastikkeeseen 1 tl jalapenomuusia (maista).

Levitä paksulti tomaattisoosia paahtoleipien päälle. Jos soosia jää yli, laita se lasipurkkiin jääkaappiin ja käytä se seuraavalla kerralla. Se mukavasti maustuu jääkaapissa ollessaan.

Täytteet: Tonnikalatäyte: 2 prk tonnikalaa vedessä, 2 prk tonnikalaa öljyssä. Yhdestä tonnikalapurkista riittää täyte kahteen voileipään. Sekoita tonnikalat kulhossa. Mausteeksi valkosipulia, sitruunapippuria (maista välillä). Täytteeksi voit vaihtaa esim. meetvurstia, kalkkunaa, kinkkuleikettä tms. Päälle pizzamaustetta, oreganoa.

Lisäksi päälle tarvitaan:

1-2 pakettia kirsikkatomaatteja

purkkiananasta paloina (ei Annelin mukaan maistu tonnikalan kanssa, mutta on meetvurstin ja kalkkunan kanssa suotavaa),

juustoa (erityisen sopivia ovat X-tra-juustot).

Paista uunissa noin 15 minuuttia, riippuu paljon uunista. Valmista on, kun koko leipä on kuuma ja juusto sulanut. Se on tietenkin totta, että jokainen saa aikaiseksi ihan oman makuyhdistelmän. Siksi on suotavaa maistella sörsseleitä eri vaiheissa puhtaalla lusikalla.

Kiitos Annelille reseptistä!

ALVIN JOULUKALENTERI 9/24. Tiesitkö, että… Alun perin piparkakut ovat olleet mesileipiä, joita on leivottu kotioloissa hunajasta, ruisjauhoista ja mausteista. Tummuutta pipareihin ovat antaneet alun perin ruisjauhot – ei siirappi. Hunaja on ollut aikoinaan halpaa ja siksi sitä on käytetty. Myöhemmin hunaja on korvattu siirapilla ja sokerilla. Piparkakuilla on ollut keskiajalla uskonnollisia merkityksiä. Aikoinaan uskottiin, että pitämällä piparkakkua kirkonmenojen ajan taskussa, vältyttiin sairauksilta. Hyviä piparinleipojaisia, mausteiden tuoksua, ihanaa rouskutusta!

ALVIN JOULUKALENTERI 8/24. Tip, tap, tipetipe tip tap! Laturin Leena-tonttu työskenteli eilen Alvin joulukorttipajassa liimaillen enkelinkuvia. Panu-tonttu ehti lahjatohinoiltaan myös biljardin pariin. Eikös me olla ihan ihka oikeiden joulutonttujen näköisiä? Kuvat näpsäytti Tanja Talaskivi.

ALVIN JOULUKALENTERI 7/24. Mikä on sinun muistojesi paras joulu? Vai onko joka joulu se paras? Vai onko se päivä ilman sen kummempaa tarkoitusta, mutta jona saa syödä hyvin? Ei ole yhtä oikeaa vastausta. Minun muistoissani on yksi joulu yli kaiken. 17 vuotta sitten olin jäänyt äitiyslomalle ja rakensimme ensimmäisen oman joulun mieheni kanssa ensimmäisessä omassa (pankin omassa) asunnossamme. (Vauva syntyi sitten vasta helmikuussa.) Minä hankin muutaman joulukoristeen kuuseen, yksi niistä on kuvan sydän. Mies touhotti joulupöytää, minä makoilin sohvalla peiton alla ja mahani kupruili pikkuisen miehen potkuista. Kaikki oli kirkasta, pyhää, lämmintä. Näin suurta onnea ei monta kertaa elämässä tule. En sano: “mutta”, en sano “sitten”, en sano, että “onni kääntyi”. Sanon vaan: kun on onnen hetki, iloitaan.

ALVIN JOULUKALENTERI 6/24. Tonttunen pelmahti ohi hämärissä! Sen takia Helsingissä on niin pimeää ja hämärää kaiken päivää, jotta tonttuset saavat salaa hoidella puuhiaan. Kenen lahjatoivelistassa on pörrösukat, kenen yöpaita, kolmas haluaa yhden islanninponin tai koiran, kiitosta vaan. Touhukas tonttu pistää tuulemaan.

ALVIN JOULUKALENTERI 5/24. Helsinki pukeutuu hentoon valoon. Millaisia ovat kadun jouluvalot Jenkeissä tai vaikkapa Briteissä? Helsingin jouluvalot ovat hennon kauniita ja tyylikkäitä. Pienieleisiä. Silti vahvoja kamppailussaan pimeyttä vastaan. Jouluvalot tarttuivat Tanja Talaskiven kameraan viime viikolla. Lämmintä mieltä!

ALVIN JOULUKALENTERI 4/24. Mitä ihmettä siellä ikkunan takana tänä vuonna onkaan – täydellinen pieni unelmamaailma. Stockan jouluikkunan kurkistelu kuuluu Helsingin joulutraditioihin siinä missä piknik vappuun. Alvin oma valokuvaaja Tanja Talaskivi solahti lasten keskelle nappaamaan kuvia jouluikkunasta. Joulussa mukavinta on joulun odotus, ja jouluaatto, ja joulun pyhät. Koko paketti siis!

ALVIN JOULUKALENTERI 3/24. Tänä aamuna Alvin joulukalenterista kurkkaa Laturin Pekka. Jos on hiljainen ilta, Pekka soittaa kitaraa toimistossa. Lempeä musiikki polveilee biljardipöydän yli olohuoneeseen. Minkä joululaulun pyytäisit Pekan soittavan? Mikä on lempijoululaulusi?

ALVIN JOULUKALENTERI 2.12.2020 – TOINEN JOULUKUUTA   Tänään 2.12. Alvista toivottelemme rauhallista mieltä ja terveyttä. Joulukalenterin luukun alta puikahtaa Sanna-tonttu kerallaan kissa nimeltä Tiuku. Sanna (Aarto) eli Alvin toiminnanjohtaja on jouluihmisiä. “Parasta joulun odotuksessa on se, että saa polttaa kynttilöitä, leipoa jouluherkkuja ja kuunnella jouluradiota ja laulaa mukana.”  

 
ALVIN JOULUKALENTERI 1.12.2020 – ENSIMMÄINEN JOULUKUUTA!
 
Alvin oma joulukalenteri tuo joulun odotukseen iloa ja lämmintä tunnelmaa. Kokonaisuudessaan näet joulukalenterin tällä sivulla.
 
“Valmistin Laturin jouluenkelipajassa kevätenkelin. Sen paperinarukoltussa on vaaleankeltaista ja vaaleanvihreää. Helmassa on helmiä. Halusin enkelin olevan herkkä ja hennon kaunis. Pitää jaksaa katsoa synkän ajan ohi, pidemmälle. Laturissa on aina tekemisen iloa. Yhdessä olemisen kauneutta. Tämä enkeli on syntynyt hyvyydestä. Kiitos Anneli opastuksesta ja avusta enkelin kanssa.” Leena
 
P.S. Kaikki joulukalenterin luukkuja Facebookissa peukuttaneet osallistuvat jouluherkkujen arvontaan!