top of page

ma 03. kesäk.

|

Helsinki

Mielenterveys kuuluu kaikille! -mielenosoitus

Mielenterveys kuuluu kaikille -mielenosoitus on rauhanomainen ja päihteetön koko perheen tapahtuma ja mielenilmaus, jossa vaaditaan investointeja ja toimia mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi.

Aika & Paikka

03. kesäk. 2024 klo 16.00

Helsinki, Senaatintori, 00170 Helsinki, Finland

Tietoa

Kenelle?

Toivotamme kaikki hoivaa, rauhaa, väkivallattomuutta ja ihmisoikeuksia kunnioittavat tahot tervetulleeksi osoittamaan yhdessä mieltä mielenterveyden puolesta. Tervetuloa kaikki tavalliset ihmiset, perheet, järjestöt, yhdistykset, verkostot ja ammattikunnat sekä yrittäjät. Sekä tietysti mielenterveysongelmista kärsivät!

Mielenterveys kuuluu kaikille -mielenosoitus on kansalaisten tapa kertoa, että pahoinvoinnin kierre on katkaistava. Vaadimme hallitukselta mittavia investointeja hyvinvointiin ja poliittisia toimia mielenterveysongelmien ratkaisemiseksi.

Missä?

Mielenterveys kuuluu kaikille -mielenosoitus järjestetään Helsingissä. Marssimme Senaatintorilta Hakaniementorille, missä mielenosoitus päättyy. Sen jälkeen jatkot järjestetään Lapinlahden Lähteellä. Paikallisia satelliittimielenosoituksia kannustetaan järjestämään samaan aikaan ympäri Suomen.

Milloin?

Maanantaina 3.6.2024. Mielenosoitus alkaa Senaatintorilla kello 16:00

Miksi?

Vähintään joka viides suomalainen kokee vuoden aikana mielenterveyden häiriöitä ja joka viides sairastuu elämänsä aikana masennukseen. Nykyään jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä on myönnetty mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi. Mielenterveysongelmien yleistyminen kuvastaa muutosta yhteiskunnassa. Jos kehityksen suuntaa halutaan muuttaa, on tärkeä puuttua muun muassa politiikkaan, työoloihin ja sellaisiin yhteiskuntarakenteisiin, jotka lisäävät ihmisten henkistä kuormitusta.

Kuitenkaan 2000-luvulla mielenterveyspalveluihin ei ole satsattu samassa määrin kuin muuhun terveydenhuoltoon. Mielenterveyspalvelujen osuus terveydenhuollon käyttömenoista on ollut laskusuunnassa koko 2000-luvun, ja oli vuonna 2021 enää 4,5 prosenttia kaikista käyttömenoista. Psykiatrinen hoito saa yhä pienemmän siivun erikoissairaanhoidon rahoituksesta. [1]

WHO on todennut että hyvä mielenterveys edistää myös hyvää fyysistä terveyttä sekä toisinpäin. Mielenterveys ja kansanterveys, ihmisoikeudet ja sosioekonominen kehitys liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Investointi mielenterveyteen on investointi parempaan elämään ja tulevaisuuteen meille kaikille. [2]

Mielenosoituksessa vaaditaan hallitukselta mittavia investointeja hyvinvointiin ja konkreettisia poliittisia toimia mielenterveysongelmien ratkaisemiseksi.

[1] Tilastotietoa mielenterveydestä - Mieli ry

[2] WHO highlights urgent need to transform mental health and mental health care - WHO

Jaa tapahtuma

bottom of page